Thursday, October 11, 2012

ROTI SILANG SARDIN

Assalaamualaikum...

Oleh kerana saya memang tengah rajin nak buat roti, maka hari ni saya mencuba pula resepi dari blog Sinar Kehidupanku yang dikendalikan oleh Kak Yati. Kak Yati gunakan sosej, saya pula gunakan sardin. Terima kasih ye kak sebab sudi kongsikan resepi ni... Bagaimanapun, roti yang saya buat tak dapat la menandingi ke'cun'an roti yang akak buat...

Inilah hasilnya. Walaupun buruk, tapi rasa tetap ada. Asyraf dan Chiko makan berkali2. Sedap sangat katanya. Tengoklah puas2 ye...



Ini pula resepinya yang saya C&P daripada blog Kak Yati...

Bahan-bahan
  • 600 g tepung roti ( 5 cawan rata)
  • 120 g gula halus (1/2 cawan rata)
  • 1 sk rata garam
  • 2 sb susu tepung (opt)
  • 1/4 sudu kecil bread improver/softener (Yatie tambah)
  • 5 sk rata yis segera (contoh-Mauripan)
  • 1 biji telur
  • 250 ml air
  • 60 g mentega - lembut (2 sb penuh)
Cara-cara
  1. Satukan semua bahan2 di dlm mixer dan putar hingga doh tk melekat pd mangkuk mixer.
  2. Perap selama 45 min atau berganda saiznya.
  3. Canai doh bahagikan kepada beberapa bahagian dan bentukkan.Atau timbang 50g setiap satu.Isi inti manis seperti kelapa manis,kaya,kcg merah dll.
  4. Boleh juga dibubuh perasa pd doh seperti koko dan isi inti potongan choc. atau kismis dll...dan susun doh dan jarakkan di atas dulang pembakar.
  5. Perap lagi selama 45 min atau berganda saiznya.
  6. Bakar di dlm oven yg telah dipanaskan dulu pd suhu 180C selama 10-15 min.
  7. Siap untuk dihidangkan, utk sarapan atau minum petang. 

Saya buat setengah adunan sahaja. Dapat la 15 ketul roti yang sederhana  besar. Alhamdulillah... lain kali boleh cuba buat lagi.

No comments: